понедельник, 13 февраля 2012 г.


Aprobat:Primarul s. Izbişte                                                               Coordonat:Directorul BPR”T.Isac”      
              Plamadeală Ion                                                                                       Rapcea M.
  

Direcţia Cultură şi Turism
Biblioteca Publică Izbişte


Activităţi şi realizări
Raport de activitate 2011
Izbişte 2011

Sumar

1   Biblioteca. Starea edificiului.---------------------- pag 3
2   Realizarea obiectivelor propuse.------------------ pag 4-6
3   Funcţia patrimonială.
     Dezvoltarea şi comunicarea colecţiilor.---------  pag 7-11
4   Funcţia informativ-bibliografică.----------------- pag 12-15
5   Funcţia comunicativă.Difuzarea culturală.----- pag 16-21
6   Automatizare şi informatizare.Echipament.---  pag 22
7   Activitatea biblioteconomică.---------------------- pag 23-24
8   Activitatea auxiliar-administrativă.
     Gestionarea financiară.------------------------------ pag 25-26
9   Indicatorii de performanţă.------------------------- pag 27-28
10 Totalizări. Propuneri.-------------------------------- pag 29-30

-                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                 1 Biblioteca. Starea edificiului.

          Biblioteca este casa cărţilor, este sursa de informare, care satisface cerinţele de lectură şi studii în toate domeniile, beneficiatorilor de orice vîrstă.
           Activitatea Bibliotecii Publice Izbişte pe parcursul anului 2011 s-a bazat pe colecţia de documente existente în fondul său, ce numără circa
8 293 exemplare. Pe parcursul anului au fost deserviţi  541 utilizatori, dintre care 284 copii şi 257 maturi; au consultat circa 9 235 de documente, indicele de frecvenţă atingînd cota de 9 051 total.
            Biblioteca Publică Izbişte î-şi are sediul într-o clădire veche, cu un nivel, avînd spaţiu în mediu suficient pentru a activa.
             În 2011, cu susţinerea Autorităţilor Publice Locale s-a reuşit reparaţia cosmetică a sălii principale a bibliotecii, în care sunt rafturile pentru cărţi şi sala de lectură improvizată. Deasemenea s-a reuşit reparaţia încăperii auxiliare, care de mai mulţi ani era folosită ca depozit pentru lucruri nefolositoare în activitatea bibliotecii. Uşile au fost revopsite dar au un nivel scăzut   de securitate. Ferestrele sunt vechi, din lemn. Deoarece clădirea bibliotecii este veche în fiecare

an apar fisuri în pereţi, necesitînd anual reparaţii mai mult decît cosmetice.Acoperişul este la fel vechi,cu ardezie, dar nu curge. La intrare sunt lipsă perilele la scările construite recent în 2010(este o problemă mai ,mult pentru persoanele în etate).
             Interiorul bibliotecii, în sezonul rece al anului, se încălzeşte de la sobă, cu lemne şi cărbuni, puse la dispoziţie de Primărie. Dar această sursă de căldură lasă de dorit din punct de vedere termic şi nivelului scăzut de securitate antiincendiară. Altă sursă de încălzire este un cămin electric, dar efectul termic produs de energia electrică este prea neînsemnat în zilele cu temperatură scăzută.
              În activitatea sa, Biblioteca Publică Izbişte, colaboreză intens cu Casa de Cultură, Gimnaziul Izbişte, Grădiniţa de copii din localitate „Andrieş”, corul „Îngeraşii” şi biserica din localitate.
   
  2 Realizarea obiectivelor propuse
             Deoarece 2011 a fost declarat de UNESCO –Anul Internaţional al ocrotirii pădurilor, Biblioteca Publică Izbişte a luat această temă ca un obiectiv în activitatea pe parcursul anului. Pentru realizarea obiectivului propus, în incinta bibliotecii a fost organizată expoziţia permanentă de documente sub genericul „ Pădure, verde pădure”. În această expoziţie au fost prezentate documentele, articolele din ediţiile periodice existente în colecţia bibliotecii.Ocazional această expoziţie a fost însoţită de o notă comunicativă adresată utilizatorilor ţintă, elevilor sau persoanelor interesate de expoziţia dată şi de problema în cauză.
             Alt obiectiv în activitatea bibliotecii în 2011, s-a bazat pe declararea deceniului 2003-2012 de către ONU – Deceniul Naţiunilor Unite pentru alfabetizare, educaţie pentru toţi. În acest scop în incinta bibliotecii au fost desfăşurate aşa acţiuni: „Cine ştie carte are patru ochi”; „Primele tale cărţi” ; organizarea flach-mobului-„Dar tu te-ai înscris la bibliotecă!” , care au marcat prin sine şi Ziua Cunoştinţelor, Ziua Uşilor Deschise la bibliotecă. Importanţă a avut în acest context şi concursul –„Familia mea şi biblioteca”,sau deviza activităţii bibliotecii în 2011- „Familia mea – utilizator a  bibliotecii”  Toate aceste activităţi au avut ca scop propagarea lecturii, educaţiei în rîndul potenţialilor utilizatori. Tot la acest capitol se referă şi lansarea acţiunii- „Biblioteca vine acsă la tine” menită să asigure dreptul la informare, educaţie pentru persoanele care din anumite considerente nu pot frecventa biblioteca.
            Un obiectiv major în activitatea bibliotecii pe 2011 a fost propagarea colecţiilor biliotecii. În atingerea obiectivului s-au organizat expoziţii de carte omagială, „Atenţie cărţi noi”-achiziţiile, donaţiile recente.           
  De asemenea plasarea anunţurilor pe panoul publicitar al primăriei cu titlurile cărţilor noi, titlurile ediţiilor periodice din bibliotecă.
              La capitolul dezvoltarea colecţiilor au fost depuse toate eforturile
În vederea efectuării achiziţiilor, abonarea ediţiilor periodice. Au mai fost întreprinse acţiuni de colaborare cu diferite organizaţii cu scopul dobîndirii unor donaţii de carte. Astfel de colaborare rodnică a fost cu Asociaţiunea culturală ASTRA.
Panourile informaţionale în ajutorul bibliotecii


Atenţie!Cărţi noi!
          






















  În măsura posibilităţilor au fost studiate STANDARTELE Naţionale şi normativele în vigoare(în cadrul seminarelor,urmărirea schimbărilor pe Internet,consultarea literaturii de specialitate) şi implimentarea lor în activitatea bibliografică.








Î-ţi fug ochii aşa spun sătenii despre interiorul bibliotecii
                 Sunt foarte binevenite şi seminarele republicane organizate în incinta Bibliotecii Publice Raioale „T.Isac”, în cadrul cărora se realizează schimbul de experienţă necesar, evidenţierea greşelilor în gestiunea bibliotecilor, schimbările legislative referitoare la biblioteci, întîlniri cu scriitori, personalităţi etc.


Un obiectiv nedeclarat pentru anul 2011, dar la care s-a lucrat enorm de mult a fost schimbarea aspecutului estetic al interiorului bibliotecii.Mi-am propus ca biblioteca să fie un mic muzeu al localităţii, un ghid vizual în lumea literară, în activitatea bibliotecii. Astfel au fost lucrate şi realizate un şir de panouri informaţionale, cu fotagrtafii ,imagini:
·       „Izbişte-cine uită al tău meleag umblă prin lume beteag
Cine-l are şi se-ntoarce, urma zmeură îi coace”(harta şi imaginile
cele mai pitoreşti ale localităţii)
·       „La noi în bibliotecă”(un panou informaţional cu noutăţi, date remarcabile etc)
·       Izbişte – o istorie în imagini”( o colecţie de fotografii vechi)
·       „Biserica Sf.Dumitru – o casă pentru suflet”(expoziţie de fotografii  ce redau viaţa spirituală a localităţii)
·       „Activitatea bibliotecii în imagini”(expoziţie de fotografii cu evenimente desfăşurate în bibliotecă şi la care am participat)
·       „Biblioteca – trecut, prezent, viitor”(un panou informaţional ce cuprinde programe,  rapoarte  de activitate, regulamentul bibliotecii)
           
 3 Funcţia patrimonială. Dezvoltarea şi                        comunicarea     colecţiilor.
             Colecţiile Bibliotecii Publice Izbişte sunt realizate în formatul solicitat de utilizatori şi în permanenţă necesită să fie dezvoltate pentru a răspunde noilor provocări şi servicii informaţionale.
              Publicaţiile care au intrat în bibliotecă  sunt din diferite surse:
--- donaţii:donaţii particulare
                  donaţii centralizate
--- achiziţii:achiziţii de carte
                    abonare la ediţii periodice
             Donaţiile particulare au avut un caracter diferit. Au fost donaţii cu caracter istoric: fiind o donaţie din partea unui student al anului V, al facultăţii de istorie UPS I.Creangă. Donaţiile din partea Asociaţiunii Culturale ASTRA, au avut un caracter divers:filologie, literatură artistică română şi străină etc.
                În cadrul achiziţiilor de carte efectuate în 2011, s-a ţinut cont de colecţiile existente în bibliotecă, de programa de studiu a gimnaziului din localitate, de solicitările utilizatorilor.
                Un rol important îl au şi publicaţiile periodice care conţin în sine informaţia de ultimă oră: cultură, economie, politică, sport etc.

3.1 Completarea şi casarea colecţiilor

3.1.1 Intrări

Total exemplare inclusiv ediţii periodice
Exemplare cărţi
Din buget
Donaţii
Din buget
Donaţii
105
152
87
152
257
239





3.1.2 Eliminări

Total exemplare
Cu conţinut depăşit
Uzate
Pirdute de utilizatori
278
278
-
-


3.1.3 Existent la sfîrşit de an

Total existent inclusiv ediţii periodice
Total existent exemplare documente
8313
8295


3.2  Dinamica intrărilor în raport cu anii precedenţi

Anii
Ediţii periodice
Exemplare de carte
Total exemplare inclusiv ed.periodice
2009
24
8
32
2010
19
138
157
2011
18
239
257

3.3 Dinamica eliminărilor în raport cu anii precedenţi

Anii
Exemplare de carte
2009
497
2010
530
2011
278





3.4 Dinamica dezvoltării colecţiei în raport cu anii precedenţi

Anii
Total existent la sfîrşit de an
Exemplare de cărţi inclusiv ediţii periodice
Exemplare de carte
2009
8746
8724
2010
8353
8332
2011
8313
8293

3.5 Componenţa colecţiilor
3.5.1 După tipul de documente

Total nr. de documente
Ediţii periodice
(titluri)
Exemplare de cărţi
Documente grafice
8313
18
8293
2

3.5.2 Componenţa lingvistică

Total nr. de carte
În limba de stat
In limba rusă
In alte limbi
Gr.latină
Gr.Kirilikă
8293
6132
2148
13
3099
3033

       Anul curent a fost realizată şi inventarierea fondului de carte, care taare demult nu a mai fost efectuată. Paralel s-a efectuat şi întocmurea cărţilor noi de inventar. Rezultatul este reflectat în tabelul de mai jos.

4. Mişcarea fondului
Data
Total
Ex.
Total
titluri
Grafie
latină
Grafie
kirilikă
Limba
rusă
Alte
limbi
Doc.
grafice
1.11.2011
8334
3347
2486
4876
970
-
2
După inv.
8334
3600
2863
3290
2166
13
2
Eliminări
278
154
-
257
21
-
-
Adăugări
239
194
236
-
3
-
-
31.12.2011
8295
3640
3099
3033
2148
13
2
Divergenţe mari în urma inventarierii nu s-au înregistrat:
·       Numărul de documente a rămas neschimbat; +
·       A crescut  numărul titlurulor; +
·       S-a mărit numărul documentelor în grafie latină;+
·       S-a micşorat numărul documentalor în grafie kirilikă;+
·       A crescut numărul documentelor în limba rusă;-


4.1 Componenţa cplecţiilor noi în bibliotecă(cu excepţia         
       ediţiilor periodice)


Provinenţa

Data

Suma
Nr. de
exemplare
Nr. de
titluri
Componenţa lingvistică
Limba de stat
Limba rusă
Alte limbi
Donaţii
02.02.2011
1940.77
42
24
39
3
-
Donaţii
04.04.2011
424.60
5
5
5
-
-
Donaţii
06.05.2011
129.00
33
17
33
-
-
Achiziţii
01.07.2011
448.00
17
17
17
-
-
Donaţii
21.07.2011
60.00
1
1
1
-
-
Achiziţii
30.09.2011
4000.00
70
65
70
-
-
Donaţii
19.10.2011
40.00
2
1
2
-
-
Donaţii

16.11.2011

835.00

69

64

69

-

-





Suma

Nr. de
exemplare

Nr. de
titluri


Total

7877.37


239


194


Achziţiii

4448,00


87


82


Donaţii

3429,37

152

    112






4.1 Ediţiile periodice(a doua jum a 2011)

Nr.
Titlul ediţiei periodice
Ziar/Revistă
Suma

1
Noi
revistă
49.80

2
Florile dalbe
ziar
48.00

3
Jurnal de Chişinău
ziar
71.70

4
Natura
ziar
42.00

5
Acasă
revistă
18.00

6
Săptămîna
ziar
103.30

7
Sănătatea de acasă
revistă
17.40

8
Bucătăria de acasă
revistă
17.40

9
Tainele sănătăţii
ziar
35.40

10
Timpul
ziar
63.60

11
Gardianul
ziar
25.00

12
Gutta
revistă
4.00

13
Literatura şi arta
ziar
83.40

14
Oastea Moldovei
ziar
12.00

15
A-mic
revistă
93.00

16
Tropoţel şi Tropoţica
Revistă
46.20

Total
730.2

 Titluri ediţii periodice donate
1
Administraţia Publică

Ziar

2
Nica
Ziar







               4 Funcţia informativ-bibliografică

            Biblioteca în contextul societăţii contemporane joacă rolul de intermediar între baza informaţională acumulată de omenire în decursul istoriei şi consumatorii informaţionali, care nu sunt altcineva decît utilizatzorii bibliotecii. Este important că prin intermediul bibliotecii este asigurat accesul liber pentru toţi cetăţenii la valorile spirituale şi cognitive.
             Biblioteca Publică Izbişte pune la dispoziţia utilizatorului colecţiile sale prin intermediul:
-- abonamentelor: ce prestează servicii de împrumut la domiciliu;
-- sălii de lectură improvizate: care pune la dispoziţia cititorului aparatul
    informativ –bibliografic cu fondul de referinţă.
             Deosebit de important a constituit şi începutul alcătirii cataloagelor sistematice şi alfabetic. Astfel cu sprijinul metodic al specialiştilor de la Biblioteca Raională „T.Isac” , ctalogul alfabetic cît şi cel sistematic ca suport tradiţional s-au completat cu circa 1200  de titluri, care existau în bibliotecă dar nu aveau fişiere în catalog (catalogul ca atare nici nu există) Mai bine spus a fost depusă o muncă enormă privind redactarea , reamplasarea fişierelor, actualizarea datelor din fişierele existente, excluderea fişelor la publicaţiile casate. În rezultatul catalogării curente şi retrospective(achiziţiile şi donaţiile recente), cataloagele s-au completat cu 239 de titluri noi.
4.1 Realizarea indicilor de bază

Utilizatori activi

Împrumut

Frecvenţă
Total
Din ei copii
541
284
9235
9051
4.1 Dinamica utilizatorilor în raport cu anii precedenţi

Anii
Utilizatori activi
2008
433
2009
503
2010
512
2011
541


4.1.2 Dinamica împrumurului în raport cu anii precedenţi


 

Anii
Împrimut
2008
7809
2009
7209
2010
8770
2011
9235


4.1.3 Dinamica vizitelor în raport cu anii precedenţi
                    

Anii
Vizite
2008
3823
2009
3022
2010
8590
2011
9051




                                   4.1.4 Componenţa utilizatorilor

Cititori
Din nr.total de utilizatori
Din nr. populaţiei aptă
 de a citi
total
activi
total
activi
Maturi
46.04%
39.05%
10.6%
8.9%
Copii
53.95%
43.16%
12.42%
9.93%


                              5 Difuzarea culturală.Realizări.

               Un mijloc de comunicare cu utilizatorii bibliotecii sunt activităţile culturale, care ocupă o subdiviziune aparte în munca din bibliotecă. Prin intermediul lor, beneficiarii i-au cunoştinţă cu comorile literare, culturale, îmbogăţindu-se spiritual din creaţia literară a scriitorilor; află curiozităţi noi din lumea înconjurătoare; despre trecutul istoric şi  ţinutul natal. În acest context la Biblioteca Publică Izbişte s-au organizat şi desfăşurat un şir de activităţi culturale purtînd un caracter cognitiv şi de popularizare a sărbătorilor şi datelor remarcabile culturale, muzicale, literare, istorice etc.:

Mihai Eminescu omagiat la Biblioteca
 Publică Izbişte
 ---„Un om îndrăgostit de viaţăa fost genericul activităţii culturale, care a marcat 130 de ani de la naşterea lui Jack London.Activitatea s-a desfăşurat cu participarea elevilor din clasele V-a(au participat 14 elevi ) Activitatea a fost însoţită de o expoziţie de carte şi o revistă bibliografică orală.Stănilă Ion ,a vorbit participanţilor despre romanul autobiografic „Martin Iden”.S-au înscris 6 cictitori noi.
--- „Ne a-i părăsit ca să dăinui purureaa
fost genericul sărbătorii Naţionale de comemorare alui M.Eminescu.Activitatea a demarat cu file din biografia poetului.A urmat apoi o expoziţie de carte însoţită de o revistă bibliografică orală. Punctul culminant afost recitalul de poezie pregătit de elevii claselorV-VII-a. Au fost recitate poeziile:
„Revedere” Ţămbîlari Mihail clVI-a
„Dintre sute de catarge”Cicota Cristina cl V-a  
„Seara pe deal”Dracinschi Ecaterina                                                                             
  --- „Voincel cu stea în frunte”este titlul   activităţii culturale desfăşurate cu ocazia a 100 de ani de la naşterea poetului dramaturg Liviu Rebreanu(8 febr).Activitatea a demarat cu un mic discurs din biografia poetului, a urmat expoziţia de carte a autorului şi o revistă bibliofrafică orală.În încheere elevii din cl IV au prezentat o mică scenetă pe baza  
Personajele din basmul  „Buzduganul  basmului”Buzduganul fermecat”.
Fermecat”- îndrăgit de copii.                                                            
S-au încsris 7 noi utilizatori.
Basmul"Buzduganul fermecat"-îndrăgit de
copii
---„Dragobete sărută fete „ a fost genericul concursului de eseuri cu tema”Primul sărut”, organizat de ziua dragostei şi a bunăvoinţei pe 24 febr.Concursul a fost cîştigat de Ţurcan Ecaterina cl IX-a, fiind premiată cu un set de rechizite de birou.
--- „Bună ziua primăvară, bună ziua mărţişor” a fost activitatea culturală desfăşurată cu venirea primăverii.În cadrul acstor manifesrări culturale a fost organizată o expoziţie de mărţişoare;o oră literară pe tema „Legendele primăverii”.Oaspeţii de onoare au fost Arseni Galina conducătorul artistic al corului „Îngeraşii” şi Ceban Veronica-şefa casei de cultură,care au  constituit juriul în stabilirea celei mai frumoase legende despre primăvară, . oncursul a fost cîştigat de Ţîmbălari Daniela cl IV-a, care ne-a povestit legenda Babei Dochia.Premiul a constituit o diplomă de merit.                                                             
                                                                                              
--- „Mamă mamă dulce cînt şi lumină pe pămînt”  a fost genericul sărbăto-  
  rii consacrate Zilei Internaţionale a femeii.
Activitatea a fost organizată cu copiii din grupa mare, în colaborare cu educatoarea lor—Anisia Rusu.
Biblioteca publică Izbişte a venit cu un program de cîntece şi poezii dedicate mămicilor. La matineul muzical au participat şi părinţii.

--- În perioada 1-7 aprilie au avut loc un ciclu de acţiuni consacrate săptămînii lecturii şi a cărţii pentru copii. Pentru cl. I-II-a a fost organizată expoziţia  cu recomandare de carte „Primele tale cărţi”
În cadrul recomandaţiilor de carte cu genericul „Citiţi ca să ştiţi”- recomandarea cărţilor din fondul de referinţă pentru elevii cl. I-IV-a.
Personaje îndrăgite” este titlul victorinei literare , care face parte tot din acest ciclu de activităţi, prticipanţii fiind elevii cl II-VII-a.
Tot în cadrul săptămînii cărţii pentru copii a fost şi prezentarea unei cărţi surprize: „Vreau să ştiu literele şi cifrele” recomandată celor mai mici cititori.S-au înscris 17 cititori noi-toţi fiind copii.
--- În cadrul activităţii „Paznic la flori” consacrate Zilei Bibliotecarului
(23 apr) a fost organizată o excursie prin bibliotecă, ghid fiind – bibliotecarul. S-a adus la cunoştinţă despre CZU. În cadrul testului individual „O oră – bibliotecar” au participat cei mai fideli cititori, remarcîndu-se Raţă Doina cl VI-a.
---  O activitate mai deosebită a fost activitatea cultural-informativă
 „S-a stins încet o lumînare „ consacrată victimilor SIDA(11 mai). Activitatea a purtat un caracter de seminar informativ la care au participat elevii cl VIII-IX,( peste 20 la număr, doi din ei devenind cititori activi) atingînd mai multe teme:
- SIDA – ciuma sec XX;
- Metodele de protecţie împotriva virusului imunodeficitar;
- Aportul fiecăruia în lupta cu maladia .
--- Biblioteca Publică Izbişte a mai participat la organizarea şi desfăşurarea altor activităţi ce nu au fost incluse în programul de activitate pe 2011: sub genericul „ Eternizarea memoriei jertfelor războiului este odatorie sfîntă"

Organizatorul a fost Aparatul Primăriei în colaborare cu Casa de Cultură, Grădiniţa „ Andrieş”, Gimnaziului Izbişte, parohul Bisericii „Sf. Dumitru”
Biblioteca a venit cu un aport specific în la alcătuirea programului şi discursurilor rostite în cadrul activităţii.
--- O altă activitate culturală a fost organizată de Direcţia Asistenă Socială în colaborare cu Casa de Cultură , corul de copii „ Îngeraşii”, a avut genericul „ De ziua familiei” (15 mai).Programul a inclus poezii, cîntece, jocuri distractive, concursuri. Aportul bibliotecii- organizarea unei expoziţii de desene ale copiilor cu tema „Eu şi familia mea” Diplomele şi cadourile au fost din partea sponsorului- „Î.I.Haralampie Stanila”
--- O impresie şi o experienţă deosebită a fost participarea la concursului declamatorilor„EugeniuUreche”, organizat în s. Hîrtopul Mare. Biblioteca Publică Izbişte a avut doi participanti.
--- „Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră , ci a urmaşilor urmaşilor voştri” a fost genericul Sărbătorii Naţionale consacrată marelui domnitor al Moldovei - Ştefan cel Mare. La ora istorică au participat un grup de elevi din cl.VI-a. Moderatorul acestei ore a fost studentul anului V, a facultăţii de istorie şi arheologie a UPS I.Creangă – Ion Rusu, care a venit cu un discurs pe tema „Moldova lui Ştefan cel Mare”
Activiatatea s-a încheeat cu o expoziţie de carte însoţită de o revistă bibliografică orală.S-au înscris 3 cititori noi.
--- Altă activitate culturală a purtat genericul „... acel rege-al poeziei”(21 iulie) consacrată 190 de ani dela naşterea


"... si acel rege-al poeziei..."expozitia
de carte V.Alecsandri
 
 poetului. Activitatea a avut mai multe compartimente:
- viaţa şi activitatea poetului;
- exoziţia de carte şi revista bibliografică;
- „Pastelurile – peisajul naturii pictat de poet” responsabil Raţă Doina clV
- recital de poezie, participanţi cl VII-a
    Şevcenco Gabriela „Miezul iernii”
    Grosu Muhaela „Oaspeţii primăverii”
   VerdeVasile„Dimineaţa”                                                                                                                                                                                                             
În urma desfăşurării activităţii s-au înscris doi cititori noi.  

  --- În prima decadă a lunii august a fost desfăşurată activitatea culturală
„ Un adolescent matur” , dedicată scriitorului Victor Dumbrăveanu – 65 de ani de la naştere.În cadrul acestei acţiuni culturale a fost organizată o expoziţie de carte a autorului şi o revistă bibliografică orală.Punctul culminanant a fost prezentarea romanului tuturor adolescenţilor: „Galopul cailor de lut”La activitate au participat elevii cl VII-a, a IX-a.
--- Programul local al Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii a cuprins:
·       Organizarea şi dsefăşurarea fazei locale a declamatorilor „Noi nu suntem stăpînii limbii ci limba e stăpîna noastră!”. Participarea la faza raională a concursului-31 august 2011-12-05
·       Activitatea cognitiv informativă „Cine ştie carte are patru ochi” consacrată totodată Zilei Cunoştinţelor, ce are ca scop prezentarea fondului de referinţă al bibliotecii cu genericul „ Inima bibliotecii” data desfăşurării 1septembrie, partcipanţi cl V-IX-a
·        Ziua uşilor deschise : „Dar tu te-ai înscris la bibliotecă?”.

     Organizarea excursiilor prin bibliotecă. Expoziţia de carte pentru  
     elevii cl I-a „ Primele tale cărţi” Data desfăşurării 2 septembrie.
·       Totalizarea concursului „Familia mea şi biblioteca „ premierea cîştigătorilor.Data desfăşurării 5 septembrie.
--- Altă activitate culturală  dfesfăşurată în incinta Biblitecii Publice Izbişte a fost consacrată Zilei Armatei Naţionale, (10 septembrie), cu genericul :  „Oastea Moldovei” .La activitate au participat utilizatorii cl IX-a şi viitorii ostaşi, recruţii :Stănilă Ion, Pîrvu Radu, Muntean Alexandru. Manifestarea culturală a decurs sub forma unor dezbateri cu subiectul : cariera militară, viitorul Armatei Naţionle etc.
---„Dorul de cel fără de vîrstă” –genericul activităţii consacrată zilei de 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui M. Sadoveanu(19 octombrie). Activitatea a decurs în forma unei ore literare atingînd mai multe compartimente: File din biografie, expoziţie de carte şi o revistă bibliografică orală.În încheere a fost trecerea în revistă a cărţilor citite de participanţi. Au participat un grup de elevi din cl VII-a.S-au îscris trei noi cititori.
---- În cadrul sărbătorii „Sărbătoarea toamnei”,(7 noiembrie bibloteca a venit cu un aport semnificativ în eleborarea scenariului serbării şi o expoziţie   de fotografii cu genericul „ Izbişte – eu chiar te iubesc

avînd mai multe compartimente:
·       „Izbişte - cine uită al tău meleag umblă prin lume beteag,
Cine-l are şi se-ntoarce urma zmeură îi coace”
·       „Biserica Sf. Dumitru – o casă pentru suflet”
·       Izbişte – o istorie în imagini”(colecţie de fotografii vechi)
·       „Activitatea bibliotecii în imagini 
 --- „Tînăr vreau să fiu mereu”- genericul săptămînii tineretului în Biblioteca Publică Izbişte (10-17 noiembrie) cu un şir de acţiuni-dezbateri:
·       Visurile şi realitatea(11 noiembrie)
·       Alegeţi profesia (13 noienbrie)
·       Vîrsta schimbărilor (15 noienbrie)
--- „De la lume adunate” sete genericul sărbătorilor tardiţionale de iarnă ce urmează so fie organizate  în colaborare cu Casa de Cultură, Gimnaziul Izbişte în perioada 15-24 decembrie: urături, colinzi, obiceiuri,
tradiţii vechi locale
          6 Automatizare şi informatizare . 
                             Echipament.
               Bibliotecile publice de astăzi sunt nu numai simple depozite de stocare a documentelor, ci locuri de instruire, de îmbogăţire spirituală, centre de acces la noile tahnologii. Astfel tehnologiile informaţionale de astăzi sunt un mijloc de a redefini importanţa bibliotecilor pentru societate.
                 În anul de referinţă a fost făcut primul pas în direcţia modernizării Bibliotecii Publice Izbişte.Cu sprijinul Autorităţilor Publice Locale a fost posibil procurarea tehnicii informaţionale: computator îpreună cu accesoriile nacesare – printer, scaner, xerox.Astfel lucrul în bibliotecă s-a uşurat vădit: a devenit posibilă taparea rapidă a unui document necesar, întocmirea unui raport, a unui program de activitate în baza unor criterii şi cerinţe curente. S-a lărgit şi spectrul de servicii prestate utilizatorilor: xerox, tapare, scanare, astfel sporind considerabil rolul bilbiotecii şi atracţia noilor potenţiali utilizatori.
Tehnica a costat 9 500 lei, plus contractul încheeat cu „BIT Genarator” de deservire a tehnicii pe un an de zile a constituit 4 000 lei. Pentru anul viitor
 a fost introdus în program conectarea la reţeaua de socializare – Internet a bibliotecii. Astfel gama de servicii informaţionale oferite de bibliotecă va creşte considerabil. Iar visul mare al meu este transformarea bibliotecii într-un
mic club de Internet: procurarea a trei                 .
computatore moderne, conectarea lor la Internet, spaţiu pentru aceste planuri este suficient.                                                                   

7 Activitatea biblioteconomică 
                         

           În anul dereferinţă activitatea biblioteconomică a avut mai multe probleme prioritare de rezolvat.
           Una din aceste probleme a fost întocmirea rapoartelor de activitate, corespunzătoare nivelului de pregătire profesională, şi prezentarea lor la centrul de sprijin  metodologic: la BPR „T.Isac”. Rapoartele au fost întocmite şi prezantate trimestrial conţinînd date importante din activitatea bibliotecii:
·       gestionarea financiară: achiziţii, abonare, reparaţii, probleme financiare curente;
·       rapoarte textuale: activităţi culturale,realizarea obiectivelor propuse
·       date statistice: utilizatori,vizite, documente împrumutate etc.
Importanţă are şi analiza rapoartelor în cadrul seminarelor raionale.
           O altă direcţie prioritară a activităţii biblioteconomice a fost instruirea profesională continuă. În acest scop a fost studiată literatura de specialitate atingînd aşa întrebări ca:
·       organizarea completarea şi evidenţa colecţiilor în bibliotecă;
·       comunicarea colecţiilor: umană, publicitate;
·       planificare
·       lucrul cu cataloagele, fişierile.
Importanţă deosebită a avut studiul şi lucrul cu cataloagul alfabetic şi sistematic. Astfel în anul curent a început alcătuirea catalogului alfabetic şi sistematic (în bibliotecă la moment ele sunt lipsa).
Un loc aparte l-a  avut şi partciparea la seminarul organizat la Răculeşti la care au fost atinse aşa aspecte ca registru de mişcare a fondului:intrări, ieşiri. Dar cel mai important a fost schimbul de experienţă, idei noi în aranjarea fondului, aspectul estetic al interiorului bibliotecii –probleme ce necesitau rezolvare la Biblioteca Publică Izbişte.

        
8 Activitatea auxuliar administrativă
           Gestionarea financiară.

             La începutul anului de activitate 2011, avînd în faţă programul de activitate, s-a purces la îndeplinirea punctelor mai importante ce necesitau o rezolvare mai urgentă. Astfel pentru a rezolva problema automatizării şi informatizării bibliotecii, pe parcursul I-lui trimestru au fost aduse conturi
Pentru tehnica de calcul(compiuter,printer,xerox) de la 3 agenţi economici diferiţi ce prestează servicii în acest domaniu. Contractul a fost semnat cu BIT Generator, care va presta şi servicii de deservire a mijloacelor tehnice informaţionale.
                 Venituri suplimentare extrabugetare au fost obţinute din comercializrea stocurilor de cărţi şi documente eliminate pe parcursul anilor(maculatură).Suma de 560 de lei a fost folosită la reparaţia curentă a bibliotecii.
                 A fost înaintate şi aprobate la Consiliul Local un şir de documente ce ţin de funcţionarea şi problemele bibliotecii:
·       A fost întocmită şi raportată la Consiliul Local, format în anul de referinţă - Nota Informativă privind situaţia reală a bibliotecii la ora actuală pentru ca consilierii să fie la curent cu problemele,necesităţile în activitatea bibliotecii;
·       A fost întocmit Actul de contestare în urma inventarierii fondului de carte şi înaintat la Consiliu pentru aprobare.



Gestionarea financiară

Total venituri din buget
61 500
Cheltueli în anul dereferinţă
Total cheltueli
51 115
-- pentru personal
20 900
-- achiziţii,abonare
5 715
-- reparaţii curente, capitale
4 400
-- mijloace fixe şi deservirea tehnică
13 400
--deplasări
100
--activităţi culturale
500
-- alte cheltuieli
6 100

ţă
                   
9 Indicatorii de performanta

Nr
Indicatori
2010
2011
1

Contextul bibliotecii
- populaţia ţintă
- populaţia aptă de a citi

3 060
2 920

3 058
2 858
2
2.1
Cheltuieli total
- per capital
     per populaţia ţintă
     per populaţia aptă de a citi
-per utilizator
     total
     activ
39 051

12.76
13.37

65.74
76.26
51 115

16.72
17.89

77.69
94.49
2.2
Cheltuieli pentru achiziţii
inclusiv ediţii periodice
- per capital
- per utilizator
-% per achiziţii

9 125.30
2.98
15.36
23.36

5 715
2.00
10.57
11.18

2.3
Cheltuieli pentru reparaţii
(curente,capitale)total
- per capital
- per utilizator activ
- % per cheltuieli reparaţii

9 126.00
2.9
17.9
23.36

4 400
1.54
8.14
8.61
3
3.1
Utilizarea bibliotecii
- utilizatori total
- utilizatori activi

594
512

658
541
3.2
Utilizatori ca % din populaţie
- total
- activi

19.4%
16.7%

23%
18.93
3.3
Vizite la bibliotecă
- vizite total
- per utilizator
- per zi

8 590
14.46
34

9 051
16.73
36
3.4
Documente împrumutate total
- per capital
- per utilizator total

- per utilizator activ
8 770
2.9
14.8

17.12
9 235
3.24
14.04

17.07
4
4.1
Rotaţia colecţiei


4.2
Documente în stoc total
- per capital
- per utilizator total
- per utilizator activ
8 353
2.72
14.06
16.3
8313
2.7
12.64
15.37
4.3
Exemplare adăugate în stoc
- per capital
- per utilizator
138
0.04/0.05
0.23
239
0.08/0.09
0.37
5

Rata de înoire a fondului
60 ani
34 ani



                    10 Totalizări. Propuneri.

                     Făcînd o analiză la sfîrşitul anului 2010 a activităţii Bibliotecii Publice Izbişte, se poate conclude la general că s-au realizat multe din scopurile propuse:
---- s-au achiziţionat cărţi în sumă de 4 448 lei, în număr total de 87 exemplare .Achiziţiile sau făcut 100% din suma planificată, şi chear cu 448 lei mai mult;
---- abonarea ediţiilor periodice se menţine cam la acelaş nivel ca şi în anii precedenţi, cerinţele utilizatorilor fiind în mare parte satisfăcute;
----  s-a reuşit efectuarea reparaţiei curente a interiorului bibliotecii. Suma cheltuită a fost obţinută din vînzarea maculaturii,constituind 560 lei;plus transferul de la primărie pentru materiale deconstrucţii.
----  cea mai importantă realizare în 2011 a fost obţinută la capitolul automatizare şi informatizare: s-a procurat tahnică în sumă de 9 500 de lei-
computator,printer,xerox. Astfel s-a lărgit spectrul de servicii prestate de bibliotecă, făcîndu-se un pas important spre modernizarea bibliotecii;
---- a fost finalizată întocmirea cărţilor noi de inventar, punîndu-se în evidenţă situaţia reală din bibliotecă;
---- s-a început lucrul  cu aparatul informativ-bibliografic: alcătuirea catalogului alfabetic şi sistematic;
---- au fost întreprinse acţiuni de colaborare cu diferite ONG-uri, asociaţiuni culturale, organizaţii filantropice în vederea obţinerii unor proiecte donaţii de carte pentru bibliotecă. Benefică afost colaborarea cu Asociaţiunea czlturală ASTRA, obţinîndu-se un lot de cărţi sub formă de donaţii, în urma căruia va creşte % cărţilor în grafie latină di numărul total de documente;
---- s-au frecventat seminarele raionale acumulînd experienţă şi schimb de idei,planuri ce ţin de serviciu;
                Biblioteca Publică Izbişte este necesară populaţioei locale în vederea creşterii nivelului de cultură, informatizării curente a acesteea. Din aceste considerente am curajul şi demnitatea de a înainta unele propuneri de nivel local, raional, republican:
-- colaborarea cu instituţiile de Administraţie  Publică Locală să fie mai deschisă şi să nu fie numai la nivel de recomandare;
-- salariul minimal al unui bibliotecar să fie nu mai mic de 2 500 lei,
-- mărirea % pentru vechimea în muncă,
-- salariul lucrătorilor din bibliotecă să crească odată cu cel din învăţămînt:o mare parte din educaţia, instruirea copiilor este pe umerii bibliotecarilor;

       Prin urmare, bibliotecile noastre sunt mai mult decît o colecţie de carte – sunt un centru de informare, de cultură de educaţie, un centru comunitar, care î-şi doresc să satisfacă cerinţele mereu crescănde ale utilizatorilor.
        Ion Stoica spunea: „... mai multă informaţie înseamnă mai multă cunoaştere, mai multă cunoaştere înseamnă mai multă participare, iar mai multă participare înseamnă mai multă putere şi capacitate prospectivă”.
        Să lucrăm în continuare...





Seful Bibliotecii Publice Izbişte                                                                     Alexandru Rusu



















Комментариев нет:

Отправить комментарий