четверг, 24 марта 2016 г.

3 pași de la consumator la furnizor de informație.

Pe 24 martie au demarat seminarele de instruire cu elevii Gimnaziului Izbiște. Am ales pentru instruire paralelă clasele a 8-a și a 9-a. Instruirea va conține 3 seminare teoretice și o însărcinare practică. Mi-am propus ca prin acești 3 pași(seminarele teoretice) să instruiesc elevii de la simpli consumatori la furnizori de informație care răspunde la toate întrebările unei știri.
Astăzi s-a desfășurat primul seminar de instruire, subdivizionat în două compartimente:
Piramida inversată în organizarea unei știri.

  1.             Ce este o știre; caracteristicile și elementele unei știri; cum distingem o informație de opinie;sursele unei știri.(material mai mult teoretic)
  2.        Analiza unei știri, informații provenite din trei surse.(lucrul practic: am împărțit elevii în trei grupe care au lucrat independent asupra unei singure știri, dar de la furnizori diferiți)
Urmează încă două seminare de instruire:
II     Credibilitatea informației; propaganda și dezinformarea; copiii și mediul online;
III    Tehnici de interviu;crearea mesajelor online.
IV    Misiune practică: Fiecare clasă va realiza în paralel un  interviu,articol despre aceeași problemă,informație, cu folosirea tuturor caracteristicilor și calităților unei știri(actualitate,proxomitate etc.,) Articolul va fi făcut public în mediul online, iar juriul va decide care este mai corect(inclusiv bibliotecarii care au beneficiat de proiectul educației mediatice pentru bibliotecari vao aprecia.)
Știrea pe înțelesul tuturor.
Seminarul de azi a fost dinamic nu numai după părerea mea dar și a elevilor.Au făcut singuri investigații jurnalistice, au analizat, comentat și abia așteaptă următorul seminar. Clasa a 8-a care urmează să aibă acest seminar de instruire, deja au fost pe la bibliotecă cu mici prtetenții și întrebări: ”Noi cînd facem instruirea!?”… Informația circulă deja…interesul crește….


Amintim că seminarele de educație mediatică pentru elevi, fac parte din etapa a doua a cursului de instruire „Educație mediatică pentru bibliotecari”, în cadrul proiectului Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova, derulat de IREX Europe în parteneriat cu programul NOVATECA și suportul financiar al Biroului pentru Democrație Drepturile Omului și Muncă al Departamentului de Stat American.


















Комментариев нет:

Отправить комментарий