понедельник, 16 марта 2015 г.

PREOT MARTIR DIN SATUL IZBISTE

Lista pămîntenilor noștri care au fost persecutați  de regimul totalitar  sovietic, și așa impunătoare,  se completează cu  un nou dosar. O istorie înfiorătoare  a condamnării la pedeapsa capitală pe motive confesionale a unui inocent slujitor al bisericii care a fost oficial inculpat de agitație contrarevoluționară.


GHEORGHE BABCENCO (1898, Izbiște, județul Orhei – 1938, Butovo, regiunea Moscova, Rusia), preot român martirizat în Rusia. A fost etnic român. A fost unul din cei 11 copii ai preotului Grigore Babcenco din Izbiște, Orhei, și frate drept al părintelui Boris Răduleanu (Babcenco). A absolvit Seminarul Teologic. A fost preot paroh al bisericii Întâmpinarea Domnului din satul Tioploe, raionul Voskresensk, regiunea Reazan, Rusia. A fost arestat la 29 decembrie 1937, judecat sumar de către troica NKVD, acuzat de ”agitație contrarevoluționară” (articolul 58-10 al Codului penal al RSSFR) și condamnat la pedeapsa capitală prin împușcare. A fost executat la 17 februarie 1938 pe poligonul Butovski de lângă orășelul Butovo, regiunea Moscova, loc în care a și fost înhumat. A fost reabilitat de către Procuratura regiunii Moscova la 21 iulie 1989.  Sursa: Blog A. Cubreacov;
Comunitatea  intelectuală , clerul si enoriașii  din s. Izbiste  urmeaza a fi sensibilizați pentru a solicita   oficialităților  religioase  a  Mitropoliei Moldovei  recunoașterea acestului Preot  Martir  ca Sfănt.

 Dr. Eduard Gherciu                                   2 martie 2015

Комментариев нет:

Отправить комментарий