понедельник, 1 февраля 2016 г.

Norocul de a te naște în...Moldova.


 
O zi frumoasă de primăvară.O zi de primăvară în ianuarie. Toate parcă sunt pe dos. Mergi la volan. Te gândești că ești prea febril la volan…de fapt nu e de mirare dacă nici când mergi pe jos nu ești mai relaxat și în general  stai încordat de o viață… o viață în care ca să exiști tre să te lupți pe 10 fronturi.
Ești atent la trafic, dar totodată gândurile zboară cine știe unde….Te gândești că deja se apropie primăvara, se încep lucrările agricole..Faci calcule estimative și afli că pentru a „te porni”  îți trebuie în jur de 30 000 lei ca să procuri semințe și îngrășăminte, plus lucrări agricole, plus timp, plus munca pe care niciodată nu o pui în cost…Te gânești că azi e zi de odihnă, iar tu nu ai astâmpăr…de fapt te-ai astâmpăra dacă nu te-ai gândi atâtea….
Alungi toate gândurile când observi un echipaj al poliției rutiere…tresărim întotdeauna cînd vedem poliția rutieră.De ce?Că poate totul e în regulă, acte ai,regulamentul  parcă nu l-ai încălcat. Oprești pe dreapta. Inspectorul rutier se prezintă, dar îl vezi că cercetează cu atenție poziția autoturismului tău în spațiu, care stă cu botul spre stele din cauza încărcăturii din portbagaj.
- Cred că japonezii s-au gândit cu totul la altă destinație a autoturismului când au creat Nissan-ul, zice el ca să înțelegi de ce tea oprit.
- De, zici, Japonia este o țară cu un nivel înalt de dezvoltare, iar noi trăim într-o țară cu un nivel ridicat de supraviețuire.
- O să fiu nevoit să vă fac o avertizare verbală pentru depășirea masei încărcăturii transportate, valorile stabilite prin caracteristica tehnică a vehiculului fiind mai mici.Cam ce greutate aveți în porbagaj?
- În jur de 700 kg, răspunzi scărpinânu-te la ceafă.
- Ne limităm doar cu o averizare?
- M-aș bucura nespus!
- Sunteți angajat undeva?
- Da sunt angajat, la o bibliotecă publică rurală..
- Și atunci ce aveți cu cartofii? De ce transportați cartofi cu autoturismul?
- Păi, sunt angajat la bibliotecă…
- Aaaaa, as spus polițistul, de parcă ar fi înțeles totul, urându-mi drum bun.

 Mergi la volan și te gândești….Te gândești că ai avut azi noroc.Ai avut azi noroc cu toate că de dimineață voiai să nu pornești nicăieri după ce o jumate de oră nu ai putut ieși din noroiul din drum, nevoit să rogi măhălenii să împingă….Te gândești că ai avut noroc azi, deorece chiar dacă nu ai primit salariul pe decembrie, ai realizat cartofii și stai mai liniștit…Te gândești ai avut noroc că cu toate greutățile îți place munca și cea de la bibliotecă și „hobby”-ul cu cartofii....Te gândești că ai avut noroc de preț bun... Te gândești că ai avut noroc de un inspector de poliție bun la suflet și te-a înțeles….Te gândești că ai avut noroc nu ai pierdut degeaba o zi de odihnă…Te gândești că ai avut noroc de timpul frumos de afară….
Și în general ai avut noroc că te-ai născut în Moldova, că dacă te nășteai în altă țară era cu totul și cu totul diferit…

Комментариев нет:

Отправить комментарий