вторник, 1 ноября 2016 г.

Educaţia media în bibliotecile raionului Criuleni – vitală pentru comunitate.


Marţi 1 noiembrie 2016, în incinta BPO”T.Isac” or.Criuleni a avut loc primul atelier de instruire mediatică, curs iniţiat cu susţinerea programei Novateca prin Fondul de replicare a serviciilor moderne de bibliotecă, în parteneriat cu IREX Europe.
Beneficiarii direcţi ai instruirlor sunt 8 biblioteci rurale din r.Criuleni: BP Maşcăuţi,BP Cruglic, BP Işnovâţ, BP Cimișeni, BP Măgdăceşti, BP Corjova, BP Răculeşti, BP Bălăşeşti şi desigur biblioteca publică orăşănească din Criuleni .
Ghidați și instruiți de cei doi formatori, în persoanele șefilor  bibliotecilor publice din satul Izbiște și Hârtopul Mare, participanții urmează după finalizarea instruirilor să replice acest serviciu în comunitățile lor.
Subiectele din agenda instruirilor sunt diverse şi necesare bibliotecarilor -  receptori cât şi creatori de mesaje media.Bibliotecarile publice au fost iniţiate în domeniul ştirii, structura, organizarea şi caracteristicile unei ştiri; informaţia vs opinia.Pentru următoarele trei sesiuni urmează să fie abordate aşa subiecte ca: propaganda şi manipularea, interviul şi tehnicile lui, copiii în mediul online şi informarea lor corectă, etc.
"Educaţia mediatică se referă la procesul de accesare, analizare, evaluare a ştirilor, cât şi crearea mesajelor corecte din punct de vedere al impactului asupra membrilor comunităţii, mesaje bayate doar pe fapte concrete.Cu alte cuvinte încurajea oamenii să pună întrebări în legătură cu ceea ce urmăresc la televizor, citesc sau ascultă.Educaţia mediatică urmăreşte dezvoltarea unei culturi mediatice, ceea ce este foarte necesară pentru societatea noastră." a menţionat Daniela Galai, jurnalist, reprezentant IREX Europe.
Prticipanţii la instruiri au primit însărcinări practice pentru acasă, iar dna Zinaida Minciună - bibliotecar s.Corjova, a declarat că este nerăbdătoare să înceapă activităţile în comunitatea sa în   domeniul educaţiei mediatice.
"E un domeniu nou pentru bibliotecari, e dificil iniţial, dar este vital de implimentat în bibliotecile din ţară, pentru diversificarea serviciilor oferite de acestea cât şi pentru a accentua şi promova rolul bibliotecilor în societate" a concis Maria Gonţa, Coordonator Regional NOVATECA, prezentă la atelier.

Mai mult decât atât, bibliotecile participante, în urma unui raport cu indicatori de performanță în baza serviciului livrat în domeniul „Educație mediatică în biblioteci”vor beneficia de premii materiale din fondul sus numit, iar la finele sesiunilor de instruire vor primi certificate de participare, din parte acelor 2 formatori,necesare în cariera profesională.


Комментариев нет:

Отправить комментарий