пятница, 6 ноября 2015 г.

Curaj pentru schimbare!


Se spune că omul ajunge la o etapă a vieții cînd știe  răspunsurile la toate întrebările, dar deja e prea târziu ca să mai poată schimba ceva... (Gh.Caraseni ,Atelierul I :Sporirea durabilității ABRM și impulsionarea colectării fondurilor)

În dependență de maxima de mai sus, proiectul „Consolidarea instuțională a Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova” a venit într-o etapă de dezvoltare a  asociației cînd sunt încă multe întrebări fără răspunsuri, e timpul și se poate schimba spre bine multe aspecte organizaționale. Deci mai este loc pentru dezvoltare.

Ce a fost pentru mine acest proiect? În primul rând o  provocare la care nu am crezut că voi putea face față( poate chiar mi s-a părut că am făcut) Dar întotdeauna o provocare o întîmpini cu curaj. Dar ce înseamnă să ai curaj? Curaj înseamnă cînd ai frică dar mergi înainte.(Gh.Caraseni, Atelierul Nr 3: Dezvoltarea proiectelor ABRM) Cu curaj am mers în acest proiect.

Iar acum în cadrul Conferinței anuale a ABRM sunt printre cei 20 de lideri ai proiectului. Nu știu…mă simt stângaci…. Cam așa a fost și în cadrul proiectului: la început am fost „elev” - stând cuminte în bancă, apoi am fost „student” – luând aminte ce spun colegele mele: adevărații lideri ai asociației,. Mai apoi am m-am simțit „liber” –  spunându-mi și eu părerea….și abia acum în cadrul Conferinței  am fost și eu un „lider”…. Un lider nu în fața a peste 200 de bibliotecari, membri ai asociației, ci am fost lider pur și simplu în fața mea, în ochii mei.

În rest ce pot spune despre munca în cadrul atelierelor de lucru a proiectului? Mă repet și spun că am fost în primul rând un student capabil: am stat cu două carnete pentru notițe în față . În unul notam tot ce auzeam nou de la colegii mei…. Coelgii de proiect sau echipa… e greu să faci față unei provocări cînd lucrezi într-o echipă de profesioniști. Profesioniști care au stat la baza formării asociației și sunt nucleul ei de la primele începuturi. Nici nu încerc să dau nume, fiindcă absolut toți au fost peste nivel,selectați probabil „după sprânceană ”( vorba moldoveanului).  


 În celălalt carnet notam tot felul de maxime, aforisme, cugetări despre viață, dezvoltare și pur și simplu despre relații …. Și toate aceste cugetări le notam de la d-l Gh. Caraseni – o enciclopedie în picioare despre tot ce este legat de domeniul asociativ, un psiholog și un profesor înăscut, un diplomat și un tactician fără pereche …și în sfârșit un umorist desâvărșit. Probabil că se va îndrăgosti însăși de el dacă va citi aceste rânduri(vorba domniei sale….apropo: maxima despre etapa vieții omului cînd știe răspunsurile la toate întrebările dar nu mai poate schimba ceva și definiția curajului am notat-o tot de la dumnealui, la seminare).


Nici acuma nu pot spune cu exactitate unde mă aflu eu în ierarhia organizațională a asociației: acel arbore rămuros…. Am urcat vreo creangă sau stau timid încă la umbra coroanei sale…

Dar una pot spune cu certitudine: sunt bibliotecar! Dar ce înseamnă să fii bibliotecar? Înseamnă să-ți faci munca cu dăruire și să servești impecabil utilizatorii. Dar ce înseamnă să fii un bibliotecar de succes? Înseamnă să-ți faci munca și un pic în plus.


Mai pot spune că sunt membru ABRM ! Dar ce înseamnă să fii membru ordinar al asociației: înseamnă să respecți statutul asociației și să achiți la timp cotizația de membru. Dar ce înseamnă să fii membru de succes al ABRM? Înseamnă, pe lîngă  cotizație și statut, să te impici în viața asociației, să dai dovadă de inițiativă și….. să ai curaj!

Vă doresc tuturot colegilor să fiți bibliotecari de succes și membri ai ABRM de succes!

Asociației îi doresc ca să mai fie în așa etape a dezvoltării cînd vor mai fi  întrebări fără răspunsuri și posibilitate de a schimba,influența lucrurile, va ma fi loc de dezvoltare!

Deci vă doresc: CURAJ pentru SCHIMBARE!

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий