воскресенье, 20 апреля 2014 г.

Dacă nu ai trecut nu ai viitor...dacă nu ai tradiţii nu eşti o naţiune!

Festivalul „Scrînciobul Pascal” ediţia I s. Izbişte


 Organizatori: Biserica Sf.Dumitru s.Izbişte; Primăria Izbişte
Participanţi:Biblioteca Publică Izbişte; Gimnaziul Izbişte, Corul Mare Bisericesc biserica Sf.Dumitru s. Izbişte.
Data desfăşurăririi 20 aprilie 2014, locul desfăşurării Parcul Casei de Cultură s.Izbişte
În program: Cuvînt de deschidere solemnă a festivalului: Parohul bisericii Sf Dumitru părintele Victor; Primarul localităţii d-l Plămădeală Ion.
Discursuri: parohul bisericii s.Cruglic – părintele Niculai; consilierul local d-l Stanila Haralampie, director adjunct Gimnaziul Izbişte d-a Rusu Natalia; profesoara de educaţie tehnologică Gimnaziul Izbişte, meşter popular d-a Ceban LidiaŞ Directorul Bibliotecii Publice Izbişte.
Au fost organizate un şir de expoziţii cu premii: Expoziţia copturilor de Paşti – gospodinele s.Izbişte.Meşterul popular Ceban Lidia a venit cu o expoziţie de icoane şi lucrări manuale. Premiile au fost oferite de parohul Bisericii Sf.Dumitru. Biblioteca Publică Izbişte a fost prezentă cu o expoziţie de fotografii despre viaţa şi evenimentele satului, organizată împreună cu membrii Clubului Tinerilor Fotografi din Izbişte. De asemenea cu o expoziţie de desene ale copiilor în cadrul concursului „Sărbătorile Pascale în suflet de copil”. Premiile au fost oferite de Primăria Izbişte şi au cuprins 6 premii pentru locurile 1,2 şi 3 ( cîte doi elevi pe un loc) şi 6 menţiuni de participare.
Părintele Victor a mulţumit oamenilor de bună credinţă care au contribuit nemijlocit la construirea scrînciobului: pădurarul local d-l Ion Urbanovici; meşterul popular în fier d-l Igor Mînza,; meşterul popolar în lemn d-l Andrei Gherciu.

Bãtrînii îşi amintesc de vremurile cînd erau tineri. "... şi ce hore mai fãceam în fiecare zi de Paşte, iar noaptea mergeam la baluri. Fetele veneau gãtite frumos şi miroseau a busuioc şi se încingea cîte-o bãtutã sau rusascã de se cutremura pãmîntul. Iar copiii se dãdeau în scrînciob…Dar şi noi, tinerii, ne dãdeam cu scrînciobul, plata era de trei ouã roşii pe turã.
Aşa spun bătrînii….aşa facem noi acum tinerii…

Sperăm în continuarea acestui festival frumos de renaştere a tradiţiilor strămoşilor. 

https://www.youtube.com/watch?v=ii_hp2cQQnY

https://www.youtube.com/watch?v=V9tkeAA5l1o


























































Комментариев нет:

Отправить комментарий