воскресенье, 13 апреля 2014 г.

Premiul I la...Biblioteca Publică Izbişte



Poezie, zic, sclavie,
Te-aş lăsa, dar nu ştiu cum.
Mi-a fost viaţa veşnicie,
Viaţa clipă mi-e acum.
                        D. Matcovschi

12 aprilie or.Criuleni, Biblioteca Publică Orăşănească „Tamara Isac”
Etapa raională a concursului  literar „La izvoarele înţelepciunii” ediţia XXIV-a consacrată scriitorului Dumitru Matcovschi, 75 de ani de la naştere. Participanţi elevii cl.IX-XI raionul Criuleni.
La concurs au participat circa 24 de elevi din gimnazii şi liceele din r. Criuleni, cititori activi ai bibliotecilor publice şi şcolare. Biblioteca Publică Izbişte a fost reprezentată de eleva cl IX-Verdeş Irina, elevă care a fost pregătită pe parcursul ultimei luni de către bibliotecar. Cele trei probe de concurs au fost evaluate de către membrii juriului: Viorica Şapovalov( director BPO”T.Isac”), Ursu Tatiana (bibliotecar LT Criuleni), Iazu Ana (metodist Direcţia Educaţie r-l Criuleni). Prima probă a concursului a constituit un test din 25 de întrebări din biografia scriitorului. A doua
probă a constat în citirea expresivă a unui fragment dintr-o poezie a autorului, recunoaşterea titlului poeziei şi comentariul la fragmentul dat.
Cea de a treia probă a fost declamarea unei poezii din opera lui D.Matcovschi( la alegere nu mai mare de 5 strofe), recunoaşterea autorului unei referinţe critice la adresa autorului şi comentarea ei. La cea de a treia probă au fost admişi primii 10 participanţi la concurs, deţinătorii punctajului maxim din primele două probe.
Urmează faza finală: desemnarea cîştigătorilor...cei mai buni dintre cei mai buni...reprezentanţii ce vor apăra onoarea raionului la etapele republicane ale concursului.
Şi cei mai buni din cei mai buni sunt:Verdeş Irina, Biblioteca Publică Izbişte şi Speianu Daniela, Liceul Toretic Dubăsarii Vechi.
Frumos concurs.Bravo organizatorilor:Biblioteca Publică Orăşănească "T.Isac" şi Direcţia Învăţămînt şi Educaţie Criuleni
Cu toate că este şi aportul meu în rezultatul  obţinut, munca profesorilor de la Gimnaziul Izbişte...meritul în totalitate aparţine Irinei, pentru sîrguinţa, seriozitatea cu care s-a atîrnat faţă de concurs, dragostea faţă de opera scriitorului şi frecventarea bibliotecii publice....Cine citeşte mult...mult cunoaşte!
Înainte! La republică! Trebuie să afle lumea că există o biliotecă publică la Izbişte, sunt cititori fideli, sunt cunoscători ai operei unui pilon a renaşterii acestui meleag...
Hai Izbişte!!!Bravo Irina!!!Am plecat la concurs ştiind că premiul cel mare va fi cîştigat de Irina!
E important ca în secolul tehnologiilor să nu uităm de carte, poezie,roman...e important să nu uităm de ei: cei care au purtat cununa de maeştri ai cuvîntului matern....








Комментариев нет:

Отправить комментарий