пятница, 21 ноября 2014 г.

Cărţi peste Prut...schimbări pozitive la Criuleni.



Joi, 20 noiembrie 2014 în incinta Bibliotecii Publice Orăşăneşti „T.Isac” din or.Criuleni a avut loc seminarul cu partcicparea directorilor bibliotecilor publice rurale din raionul Criuleni. Temele abordate au fost:
  • ·         proiectul „Consolidarea fondului de carte în bibliotecile rurale din Republica Moldova”, susţinut financiar de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, proiect iniţiat de Centrul Român de Politici Europene.
  • http://www.cartipesteprut.ro/despre-proiect/


Proiectul are ca scop mărirea considerabilă a fondului de carte românească dintr-o serie de biblioteci rurale din Republica Moldova, precum şi creşterea abilităţilor bibliotecarilor ce activează în aceste biblioteci, la capitolul atragerea fondurilor în biliotecă, idei de proiecte şi schimb de experienţă cu colegii din România.
În cadrul proiectului, românii receptivi de peste Prut au donat peste 15 000 de cărţi în cadrul campaniei de colectare. De asemenea: jocuri, tehnică pentru utilizatorii bibliotecilor din stânga Prutului.

În afară de campania de colectare a cărţilor,
biliotecarii aplicanţi la proiect au beneficiat şi de o vizită de studiu la Biblioteca Naţională a Rămâniei şi la Biblioteca Comunală Şirna,Jud Prahova. Vizită, în urma căreia am venit cu idei noi de proiecte pentru bibliotecile noastre,idei despre un model de bibliotecă compactă dar amenajată cu gust şi atractiv(Biblioteca Comunală Şirna).
Toţi cei prezenţi la seminarul de azi(în jur de 30 de directori de biblioteci rurale), au plecat cu idei preluate din prezentarea proiectului şi a vizitei:
organizarea unei ludoteci în bibliotecă, elaborarea unei reviste culturale a localităţii, deschiderea unei pagini de web a bibliotecii pentru promovarea imaginii acesteia.
Urmează etapa transportării şi distribuirii cărţilor în bibliotecile din Republica Moldova.

















Îcadrul seminarului s-a mai discutat:
  • ·         aplicarea la programul naţional Novateca – moderator Valentina Bobeico, director Secţia Cultură şi Turism Criuleni;
  • ·         rapoartele anuale şi concursurile naţionale literare 2015 –moderator: Şapovalov Viorica,director Biblioteca Publică Orăşănească „Tamara Isac”;

Комментариев нет:

Отправить комментарий